Europoslanci se dohodli s Radou na novém fondu pomoci nejchudším osobám

homeless05.12.2013 Evropský parlament uzavřel koncem minulého týdne konečnou dohodu s Radou ohledně nového Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD).

Díky tlaku sociálně demokratických europoslanců pod vedením zpravodajky Emer Costello (S&D) budou finanční prostředky na pokrytí potřeb pro tuto zimu k dispozici již od 1. prosince 2013. Peníze z Evropské unie budou moci využívat charity, potravinové banky a další organizace zabývající se pomocí nejchudším lidem.

Europoslankyně Emer Costello k dohodě uvedla: „Čtyřicet milionů lidí v celé Evropě si nemůže dovolit každý druhý den na svém stole základní jídlo. Čtyři miliony osob jsou bez domova. Fond se bude snažit zmírnit okamžité důsledky extrémní bídy a podpořit proces začleňování lidí z okraje společnosti."

Dle dohody dosažené ve spolupráci s litevským předsednictvím bude v období let 2014 až 2020 nevládním organizacím a charitám ve všech členských státech Evropské unie k dispozici 3,5 mld. EUR. „Fond bude poskytovat nezbytné prostředky pro potravinovou a materiální pomoc, jako jsou boty, hygienické potřeby nebo přikrývky pro nejchudší osoby. Jeho cílem je rovněž podpora sociálního začleňování a sdílení zkušeností v boji s extrémní chudobou," uvedla česká europoslankyně, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

Europoslankyně Costello vítá, že frakce S&D v rámci vyjednávání dodržela své hlavní cíle. „Rozpočet byl navýšen z 2,5 mld. EUR na 3,5 mld. EUR. Hlavní zúčastněné strany, jako jsou potravinové banky, charity a občanská společnost, musí být rovněž zapojeny do navrhování, činnosti a monitorování vnitrostátních systémů, které budou mít na starosti tento program," uvedla.

„Všechny členské státy by nyní měly pracovat na vypracování národních plánů k provádění FEAD, a to zejména tak, aby bylo zajištěno, že zde nebude přerušena finanční podpora EU pro potravinové banky a nevládní organizace," dodala předsedkyně Výboru pro zaměstnanost a sociální věci, Pervenche Berès (S&D).

FEAD bude vycházet z existujícího Programu evropské potravinové pomoci, který je platný od roku 1987, ale bude mít mnohem širší oblast působnosti a pravomocí. Fond má pomoci nejchudším lidem ve všech členských státech, na rozdíl od současného programu, který je realizován pouze v devatenácti zemích Evropské unie. Administrativní zátěž při získávání prostředků by přitom měla být minimální. Podpora se bude vztahovat i na další evropské iniciativy, jako je snaha o snížení plýtvání potravinami a podpora veřejného zdraví a místní produkce.

Evropský parlament a Rada budou o dohodě hlasovat v nadcházejících měsících.

MUDr. Olga Sehnalová MBA

• Poslankyně Evropského parlamentu