B. Sobotka: ČSSD za sto dní ve vládě prosadila řadu pozitivních změn a bude v tom pokračovat

Mgr. Bohuslav Sobotka01.05.2014 Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka při příležitosti oslav Prvního máje zhodnotil práci, která stojí za minulými sto dny vládního angažmá strany.

Rozebral konkrétně, co všechno se už podařilo přesně v souladu s předvolebními sliby strany prosadit. Podotkl také, že jedině koalice s hnutím ANO a KDU-ČSL, která odrazila vůli voličů po změně stylu a obsahu vládnutí, může pokračovat v pozitivních reformách.

Sociální demokraté během sedmi let v opozici důsledně vzdorovali nespravedlivým reformám a chybné politice plošných škrtů, které způsobily pravicové vlády Topolánka, Nečase a Kalouska. V předčasných volbách, které ČSSD v roce 2013 prosadila, sice získali sociální demokraté nejvíce hlasů, ale levice jako celek v Poslanecké sněmovně většiny nedosáhla.

ČSSD dodržela svůj předvolební závazek a o vytvoření vlády nejednala ani s ODS, ani s TOP 09, tedy stranami odpovědnými za marasmus uplynulých let. Dohodli jsme se na vzniku vládní koalice s hnutím ANO a KDU-ČSL, které podobně jako ČSSD ve volbách odmítly minulou vládní politiku. Jsme přesvědčeni o tom, že takové složení vládní koalice nejvíce odpovídá přáním občanů, kteří se ve volbách jasně vyslovili pro změnu. Nová vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny a pustila se do plnění vládního programu, který je průnikem předvolebních závazků všech tří koaličních stran.

Nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období plyne velmi rychle a zemi jsme bohužel převzali v nedobrém stavu. Naším cílem je zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti, kteří tu zůstali po Nečasově vládě, a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu. Vládní koalice čas od času prochází složitějšími diskusemi, je ale schopna nalézat společná řešení. Během prvních tří měsíců svého fungování tak nová vláda v rychlém tempu prosadila řadu pozitivních změn, na které občané čekali dlouhá léta.

Bojujeme s nezaměstnaností. Pomohli jsme získat nové investice (nová výroba ve Škodě Auto, Amazon v Dobrovízi) a pracujeme aktivně na dalších tak, abychom v regionech vytvořili nová pracovní místa. Obnovujeme fungování úřadů práce a připravili jsme novou aktivní vládní politiku zaměstnanosti. Měníme chování státu k seniorům. Vláda schválila zákon, podle kterého se vracíme k vyššímu růstu penzí, spravedlivě plně podle vývoje cen. V roce 2015 tak bude průměrná valorizace garantována ve výši 205 Kč. Zahájili jsme práci na zákonu o sociálním bydlení a pokračujeme v přechodu financování sociálních služeb na kraje. Rušíme poplatky ve zdravotnictví – přestalo se platit v nemocnicích, od ledna 2015 skončí poplatky v ambulancích a za recept.

Zrušené poplatky nahradí vyšší platby za státní pojištěnce. Stabilizujeme policii a poštu – nejsilnější bezpečnostní sbor má opět už jen jednoho řádně vybraného policejního prezidenta, prosazujeme navrácení mzdových prostředků, o které policisté a hasiči přišli za Nečasovy vlády. Bráníme rušení pobočkové sítě České pošty.

Často doslova na poslední chvíli zachraňujeme ze z evropských fondů – vláda má jasný plán, jak letos účelně využít co nejvíce z 24 miliard, o které bychom jinak přišli. Zvyšujeme pomoc rodinám s dětmi – vláda brzy projedná poskytnutí porodného i na druhé dítě a zvýšení daňových úlev pro pracující rodiny s dětmi. Ministerstvo školství chystá podporu výstavby nových mateřských škol.

Vracíme se znovu do Evropy – chceme, abychom v Evropě hráli první ligu, zlepšujeme proto velmi rychle komunikaci a spolupráci s našimi sousedy a dalšími partnery. Díky tomu toho v EU už dnes prosadíme víc. Zlepšujeme také vztahy s Čínou a dalšími státy, důležitými pro náš vývoz. Připravujeme zvýšení minimální mzdy. Ministryně práce a sociálních věcí navrhuje zvýšit minimální mzdu od roku 2015 o 500 Kč na 9 000 Kč hrubého. A v dalších letech chceme v jejím postupném zvyšování pokračovat. Obnovili jsme léta zanedbávaný sociální dialog. Se zástupci odborů a zaměstnavatelů projednáváme všechna důležitá vládní rozhodnutí. Šetříme na provozu státu, neškrtáme ale v investicích a platech zaměstnanců veřejného sektoru.

Prosazujeme transparentní výběrová řízení a likvidujeme penězovody, kterými byla republika rozebírána ze strany nejrůznějších podvodníků a lobbistů. Tak jak jsme před volbami slíbili, snižujeme daň z přidané hodnoty. Od ledna 2015 se sníží z 15 na 10 % zdanění léků, knih, dětských plen a náhradní dětské výživy. Pracujeme na zrychlení výstavby dopravní infrastruktury, která se v naší zemi naprosto zastavila. Nové silnice potřebujeme jako důležitou podmínku růstu ekonomiky a zvýšení zaměstnanosti.

Odmítli jsme poskytnutí riskantních státních garancí na dostavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. Jadernou energetiku chceme v naší zemi rozvíjet i nadále, ale současně chceme minimalizovat cenová rizika pro odběratele elektřiny a státní rozpočet.

Zpřísňujeme zákony proti lichvě a zneužívání exekucí, jdeme tvrdě proti daňovým únikům včetně přípravy zákonů umožňujících prokazování původu majetku a elektronickou evidenci tržeb. Pevně věřím, že připravovaný státní rozpočet pomůže v příštím roce české ekonomice k více než dvouprocentnímu hospodářskému růstu. Po letech poklesu a stagnace silnější tempo nezbytně potřebujeme.

ČSSD je i nadále připravena učinit maximum pro to, aby nová vláda splnila svůj program a změnila naši zemi k lepšímu. Vážíme si podpory občanů, kterou pro toto úsilí máme. V tomto měsíci nás čekají volby do Evropského parlamentu. Vyzýváme sympatizanty a podporovatele ČSSD, aby k těmto volbám přišli a podpořili kandidátku ČSSD v čele s prof. Janem Kellerem. Podpora voličů v evropských volbách posílí mandát ČSSD ve vládě i v parlamentu a umožní nám i nadále důsledně prosazovat sociálně demokratický program.

Mgr. Bohuslav Sobotka

• Předseda ČSSD