Vsetín oslaví výročí železnice

vlak18.03.2014 Před 130 lety se údolím řeky Bečvy poprvé rozezněl hvizd parní píšťaly a supění parní lokomotivy. V roce 1884 totiž vyjel na trati Hranice na Moravě – Krásno nad Bečvou první vlak. A o rok později už byla železnice zprovozněna až do Vsetína.

U příležitosti tohoto výročí pořádají České dráhy, Valašská společnost kolejových vozidel společně s městem Vsetínem oslavy. Uskuteční se v sobotu 12. dubna a příznivci vlaků a vláčků se mají na co těšit. Záštitu nad konáním akce převzali místostarosta Vsetína a poslanec parlamentu Petr Kořenek a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

V roce 1884 byla naplněna snaha valašských podnikatelů o postavení parostrojní železné dráhy z Hranic do Krásna nad Bečvou a o rok později už první vlak vyrazil také na Vsetín. Valašsko se tak dočkalo propojení se světem a nová dopravní tepna umožnila dopravu surovin a výrobků, ale cestování. Tento významný dějinný milník si připomeneme v sobotu 12. dubna oslavou, kterou zahájí jízda slavnostního historického parního vlaku s rychlíkovou lokomotivou 475.101, takzvanou Šlechtičnou. Ta vyrazí z Olomouce v 7.20 hodin a na Vsetín přijede podle zvláštního jízdního řádu v 9.35 hodin. V 10.20 hodin se pak vydá na cestu do Hranic na Moravě, kam dorazí v 11.25 hodin. Hranice opustí v 12.20 hodin, aby zpět do Vsetína dorazila v 13.25 hodin. V 16.30 hodin se pak vydá na poslední trasu, a to do Valašského Meziříčí, kam dojede v 16.54 hodin. V 17.15 hodin pak vyrazí z Valašského Meziříčí do Kojetína, kam dojede v 19.25 hodin.

Přímo ve Vsetíně je pak připraven bohatý program. K vidění budou lokomotivy současné i historické, velké, ale i tak malé, že se do jejich kotlů přikládá polévkovou lžící. Přijede také kinematovůz. Nádraží bude spojeno se zajímavými místy ve městě a také historickou budovou Maštalisek speciální autobusovou linkou, na níž bude jezdit historický autobus. A proč právě Maštaliska? V jejich prostorách totiž bude instalována výstava železničních pomůcek, archiválií, dokumentů a také modelové kolejiště. „Děkuji organizátorům za to, že uspořádají tuto zajímavou akci, která jistě přispěje k popularizaci železniční dopravy, ale také upozorní i na špatný stav vsetínského vlakového nádraží a nezbytnost jeho rekonstrukce v co nejbližší době," uvedl vsetínský místostarosta Petr Kořenek.

Zvláštní jízdní řád historického vlaku najdete spolu s dalšími informacemi na www.cd.cz/zazitky

Mgr. Petr Kořenek

• Člen Poslaneckého klubu za Zlínský kraj