OP ČSSD Vsetín

Antonín Seďa: Bude Uherské Hradiště oázou spaloven?

Antonín Seďa16.06.2020 Jsem přesvědčen, že je dobře, že se občané města zajímají o své okolí a o životní prostředí, ve kterém žijí. A to přesto či právě proto, že současné vedení radnice zrušilo před lety samostatný odbor životního prostředí a vtělilo jej pod odbor stavební.

Zřejmě proto, že se dlouhodobě nemohly investiční projekty ztotožnit se stanovisky životního prostředí.

Osobně vítám petici Za čistou variantu teplárny CTZ, protože minimálně tři navrhované varianty změny spalovaného média jsou z pohledu kvality životního prostředí nebezpečné. Přitom stačilo, aby před desítkami let byla vyřešena prašnost současného média – hnědého uhlí. To se nestalo a tak je na řadě modernizace. Za ty nebezpečné považuji variantu ZEVO (což je rozšíření spalování zemního plnu a kogenerace s energetickým využitím spalování komunálního odpadu), výstavbu kotelny na spalování biomasy a kalů z čistírny odpadních vod či výstavbu stanice na bioplyn z biologicky rozložitelného komunálního odpadu.

Rozumím tomu, že dnes existují moderní technologické metody spalování téměř jakéhokoliv média i nutnost řešení náhrady skládek TKO. Pokud by ovšem tyto spalovny vznikly například v průmyslových zónách mimo obytné zóny a služby.

Také radní Zlínského kraje a vedení Uherskohradišťské nemocnice, a.s. mají záměr na „modernizaci“ spalovny nemocničního odpadu přímo v areálu nemocnice. Tedy nejen blízko sídlišť Štěpnice, Mojmír a Nové Štěpnice, ale přímo v areálu, ve kterém má v blízké budoucnosti vyrůst další bytová výstavba. Tato „modernizace“ však ve svém záměru skrývá výstavbu velké spalovny nebezpečného zdravotnického materiálu pro všechny nemocnice kraje a zřejmě i pro další soukromá zdravotnická zařízení. A pokud v případě CTZ jsou poskytovány alespoň dílčí informace, pak v případě nemocniční spalovny se skutečný záměr před veřejností dlouho tajil. A je tedy nabíledni, aby se občané města začali o tuto stavbu zajímat. A to proto, že pro naše děti a naše vnuky chceme mít zdravé životní prostředí.

Závěrem se chci zeptat těch, kteří rozhodují, proč stavět novou spalovnu v nemocnici, když údajně ve Zlíně - Malenovicích, v areálu TAJMAC -ZPS a.s., přímo přes cestu naproti zamýšlené nové nemocnici existuje spalovna nebezpečných odpadů specializovaná na likvidaci odpadů ze zdravotnických zařízení s roční kapacitou 5000 t odpadů a počítá se s ní v plánu odpadového hospodářství Zlínského kraje. Nebo je to opět jinak…

Kalendář akcí

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
ASR Search Engine