A. Seďa: Která hlavní témata by měla být nosná v politice ČSSD

A. Seďa25.04.2019 Opravdu nejde o to, zda lidé politické programy čtou či nečtou. To, co je důležité je skutečnost, na které straně pomyslné barikády ta která politická strana stojí a čí zájmy vlastně hájí. Ano, existují základní teze a ideály, o které se dlouhodobě opírá sociální demokracie. Nicméně tyto ideály jsou často formovány či potlačovány mainstreamovými názory, populismem či rozličnými ideologiemi. Mimochodem na příklon k neo liberalismu a ke globalizační strategii doplatily snad všechny levicové strany světa, především evropská levice. Problémem je i časté uhýbání před problémy, které hýbou širokou veřejností.

ČSSD je od svého obnovení zárukou obhajoby práv zaměstnanců, seniorů či zdravotně hendikepovaných. Sociální soudržnost a solidarita ve společnosti je základem pro řešení problémů, na které jeden lidský život nestačí. A existuje řada komplexních problémů, na které nestačí ani jednotlivé státy, například změna klimatu či neřízená migrace. Proto sociální demokraté podporují naše členství v mezinárodních organizacích, jako je OSN, EU či NATO. Zároveň se snaží v České republice zajistit dostupné a kvalitní veřejné služby, zejména zdravotnictví a školství, protože si uvědomují jejich důležitost ve vztahu k zajištění kvalitní životní úrovně a důstojného života. A ve vztahu k rozdělování národního bohatství nejde o kupování si voličů, to spíše dělají populisté či česká pravice, ale jde o spravedlivější přerozdělení ve prospěch těch méně úspěšných, nemocných či starších spoluobčanů.

Jedním ze základních nosných témat, mimo dvě zmiňovaná, patří dostupnost bydlení, jako právo občana, podpora rodin s dětmi a to nejen ve vztahu k negativnímu demografickému vývoji či z pohledu budoucího zajištění slušných penzí a sociálních služeb pro potřebné. Velmi důležitým tématem se pro sociální demokraty musí stát životní prostředí, nejen z pohledu udržitelnosti, ale i z pohledu péče o krajinu či zemědělskou výrobu. Opravdu nelze vše měřit ekonomickými nástroji, o které se opírá neo liberální ekonomie. Teze, že bez neustálého růstu HDP nebude na zajištění sociálního státu, je lichá. Vždy existují příjmy státního rozpočtu a je jen na politické reprezentaci, jaké prosazuje priority z politického programu.

Proto je třeba omezit a regulovat ziskovost tam, kde ohrožuje životy a zdraví občanů a kde ničí rostlinné a živočišné druhy na naší planetě. Důležitými prioritami musí být ochrana přírody, zemědělské půdy a vodních zdrojů, opatření proti suchu, zlepšení odpadového hospodářství, snížení emisí a neustálý boj proti znečišťování životního prostředí.

Je třeba mít na paměti, že prevence je vždy levnější než likvidace následků. A to i podle stávajících ekonomických ukazatelů či statistik. Proto je nutno přestat tolerovat obcházení platných zákonů ve vztahu k životnímu prostředí, ke zdraví či kvalitě potravin. Ziskovost již nesmí dostávat přednost před kvalitou života, zabíráním orné půdy a devastací krajiny či přírodních zdrojů. Chce to více kvality než kvantity. Chce to více přidané hodnoty než levné výroby, poškozující kvalitu života. Chce to více společenské i osobní odpovědnosti.

Je dobře, že ČSSD prosazuje více spravedlnosti a solidarity ve společnosti, umožňující zlepšovat životní úroveň všech občanů, bez ohledu na jejich sociální postavení či původ. Nebojme se prosazovat i proti vůli mainstreamových médií vyšší zdanění finančních institucí, bank či dividend. Nebojme se navrhovat progresivní zdanění či zrušení daňových výjimek. Podpořme družstevní vlastnictví, státní či veřejné vlastnictví bytového fondu, energetických firem, vodáren a přírodních surovin. Podpořme všechny zodpovědné spoluobčany, kteří se starají o své blízké, kteří odvádějí daně a pojištění a kteří mají aktivní přístup k ochraně životního prostředí. Omezme všudy přítomnou byrokracii a snižme energetickou náročnost. Podpořme obnovitelné zdroje efektivně a rozumně využitelné v naší zemi.

Každá rozvíjející se společnost musí mít zajištěnu obranu země a bezpečnost svých občanů a majetku. Bez toho nebude možno zabezpečit zvyšování životní úrovně či zlepšení životního prostředí. Populistický hazard s naší bezpečností znamenal vždy oslabení naší svrchovanosti či nezávislosti. A nenechejme si namluvit, že bez vzájemné spolupráce s NATO či s EU, je možno zajistit mír a bezpečnost, a to nejen v České republice. Moderní totiž neznamená odklon od tradičních sociálně demokratických témat. Moderní je změna myšlení s ohledem na současné potřeby našich spoluobčanů a na skutečné hrozby, které ohrožují naše zdraví a životy, náš budoucí vývoj a naše životní prostředí.