OP ČSSD Vsetín

Tisková zpráva Olgy Sehnalové: Zákaz dvojí kvality výrobků vracím k hlasování

Tisková zpráva10.04.2019 Europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) dostála svému slibu a snaží se o přepracování textu směrnice o nekalých obchodních praktikách. Dnes předala dostatečné množství podpisů pod pozměňovací návrh, který má vrátit do textu směrnice explicitní zákaz dvojí kvality výrobků. O tomto pozměňovacím návrhu bude příští týden hlasovat ve Štrasburku plénum Evropského parlamentu během svého posledního zasedání před květnovými eurovolbami. Jedná se o poslední šanci, jak zvrátit vyjednanou dohodu mezi členskými státy (zástupci ministerstev průmyslu a obchodu), vyjednávači Evropského parlamentu a Evropskou komisí. Tu již minulý týden potvrdil Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele EP. Vyjednaná dohoda podle Olgy Sehnalové dvojí kvalitu de facto legalizuje a poslankyně proto hlasovala proti ní.

"Jak jsem slíbila, povedlo se mi zmobilizovat české europoslance a europoslance z dalších zemí, jejichž občané cítí dvojí kvalitu jako problém, tak, abychom mohli tenhle text ještě otevřít a po volbách zkusit vyjednat text takový, abych mohla skutečně s klidným svědomím říct, že jsme dvojí kvalitu postavili mimo zákon a skoncovali s ní," uvedla europoslankyně Olga Sehnalová, která s tématem dvojí kvality do Bruselu přišla a dlouhodobě usiluje o ukončení praktiky, kdy výrobci značkových výrobků prodávaných pod stejnou značkou a obalem mění složení výrobků v návaznosti na to, ve které zemi se prodávají.

Návrh Olgy Sehnalové pro úplný zákaz dvojí kvality spolupodepsalo celkem 101 poslankyň a poslanců Evropského parlamentu napříč politickým spektrem a z různých států Evropské unie, čímž byl ztrojnásoben minimální nutný požadavek na podpisy pro to, aby o návrhu mohlo být hlasováno.

 

Kalendář akcí

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
ASR Search Engine