OP ČSSD Vsetín

O. Sehnalová: Cukrárna aneb o tom, jak se nic rušit nebude

nemocnice03.03.2019 Jde o hysterii! Nikdo nic zavírat nechce! To jsou obvyklé odpovědi hejtmana a spol. na otázky spojené s dalším osudem zfúzovaných okresních nemocnic po té, co se vybuduje supernemocnice v Malenovicích, která má poskytovat nepřetržitou akutní péči.

Ty kupecké počty jsou jednoduché. Na takový provoz nové akutní nemocnice, aby na sebe vydělala, není k dispozici personál, pokud ho nepřetáhneme z okolních menších nemocnic. Ty budou pak už jen svědky více či méně pomalého odumírání kvůli postupné personální devastaci. Zmizí motivace snažit se aktivně o udržení stávajících zaměstnanců a příchod nových. Prioritou bude zajistit výkony v centru. Pár takových odchodů, třeba i vyvolaných, může znamenat konec oddělení. Zavře se to samo nebo s pomocí pojišťovny.

To je hlavní důvod, proč už tak dlouho bijeme s kolegy na poplach, proto upozorňujeme na to, co menším nemocnicím reálně hrozí a nenecháme se uchlácholit řečmi, že se nic nezmění. Marketing malenovického zázraku jistě uvítá zdravotníky z jiných nemocnic s patřičnou mediální pozorností.

Vidíte, jak je nová nemocnice atraktivní pro špičkové odborníky! Výběr tohoto VIP personálu bude samozřejmě prestižní záležtost. Pro vrchního personalistu to bude něco jako návštěva cukrárny. Do nemocnic byl dosazen společný management, takže o nemocnicích a lidech, kteří zde pracují, se ví všechno. Stačí ukázat prstem a na stole bude nabídka, co se neodmítá.

Lidé jsou to nejcenější, co v nemocnicích máme. Ne budovy, ne přístroje. Přijít o ně znamená odsoudit nemocnice k postupnému odumírání a přitom se klidně bít v prsa, že přece chceme jen to nejlepší.

Pacienti si za tou lepší péčí podle hejtmana rádi dojedou. Ano, když v menších nemocnicích nebudou lidi, tak jim ani nic jiného nezbude. Jak moudré a efektivní řešení.

Kruh se nám uzavírá a opona padá. Kdo chcete, tleskejte.

Krajští zastupitelé, opravdu tohle nevidíte?

Kalendář akcí

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
ASR Search Engine