OP ČSSD Vsetín

O. Sehnalová: Blesk nebo koncepce aneb co se člověk dozví, když se zeptá na kraji

Olga Sehnalová25.02.2019 Původně jsem chtěla tyto informace předat rovnou krajským zastupitelům, ale myslím, že budou zajímat i veřejnost. Podělím se o dva zajímavé dokumenty. Jeden jsem obdržela minulý čtvrtek a ten druhý jsem si našla na webových stránkách Zlínského kraje. Zeptala jsem se totiž Krajského úřadu Zlínského kraje podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím na okolnosti výstavby objektu pro umístění magnetické rezonance v Kroměřížské nemocnici, která právě probíhá a jejímž investorem je kraj.

Ve zkratce: veřejná zakázka se soutěžila dvakrát. Ta, kterou připravilo ještě minulé vedení kraje, byla nejprve za současného hejtmana zrušena. Po čase byla vysoutěžena znovu o několik milionů dráž. Můj dotaz zněl proč, jak se změnily parametry nového zadání.

Odpověď, kterou mi z krajského úřadu poslali, je velmi obšírná a říká zhruba to, že za všechno může blesk, který jednoho letního dne uhodil do nemocnice. Způsobil havárii, při které se zkoumala mimo jiné i trafostanice a zjistilo se, že není v optimální kondici kvůli svému stáří. Proto se v novém zadání objevila položka rekonstrukce trafostanice. Proto tedy ono zrušené a opakované výběrové řízení. Kdo si přečetl vysvětlení, všechno se zdá jasné, pochybnosti žádné.

No ale pak je tu ještě druhý dokument, který také přikládám. To je oficiální písemné zdůvodnění zadavatele, tedy Zlínského kraje, o zrušení výběrového řízení, kde se ovšem o žádném blesku a havárii nic nepíše. Na straně 3 se dočteme, že důvodem je vznik koncernu nemocnic Zlínského kraje a že podle nové koncepce zdravotnictví se bude požadovat vyšší výkon přístroje.

Hmm. Něco tady nesedí. Tak blesk nebo nová koncepce? Nemluvím o tom, že v době, kdy předseda představenstva dr. Maráček zdůvodňuje nutnost změn parametrů zadání, žádná schválená nová koncepce neexistovala. Zrušit výběrové řízení na základě nepravdivých informací je podle mého názoru v rozporu se zákonem. A minimálně by se měl o tyto skutečnosti zajímat kontrolní výbor Zastupitelstva Zlínského kraje, případně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Pokud jsou mé informace správné, tak k žádným změnám v parametrech pořizovaného přístroje magnetické rezonance navíc nedošlo.

Že by další lež? A jen tak mimochodem, zdržení stavby mohlo ohrozit souhlas přístrojové komise pro pořízení magnetické rezonance do Kroměřížské nemocnice. Jsme všichni jistě rádi, že k tomu nakonec nedošlo. Dohady, proč tyhle klacíky pod nohy, nechám již na fantazii laskavého čtenáře.

 

Dokumenty ke stažení:

 

Kalendář akcí

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
ASR Search Engine