OP ČSSD Vsetín

O. Sehnalová: Po poctivých nešlapat, ale kontroly nechat

Olga Sehnalová21.02.2019 Heslo pět kontrol a dost, se kterým má vyrukovat ministerstvo průmyslu a obchodu, přesně zapadá do koncepce ochrany spotřebitele, kterou tento resort pod vedením hnutí ANO od začátku razí. Tedy nedělat nic, a ideálně ještě míň. Proto ve mně veskrze sympatická snaha ulehčit drobnému podnikání vyvolává řadu otazníků.

V prvé řadě je potřeba se ptát, kterých kontrolních činností a z jakého důvodu se chce stát vzdát. A měl by to občanům jasně sdělit. Kterou kontrolní činnost oslabíme? Bude to veterinární dohled nebo hygiena? Nebo snad požární dohled? A co dodržování práv spotřebitelů?

Spotřebitelská agenda je v podání MPO dlouhodobě spíše trpěná, než aby byla cítit cílevědomá snaha o zlepšování situace. Děje se jen to nejnutnější a ještě ani to ne pořádně.

Jak dlouho ještě potrvá situace faktické nevymahatelnosti práva, kdy se spotřebitelské spory musí řešit občanskoprávní cestou, nikoliv tak, jak říká příslušná evropská směrnice, tedy správním řízením se sankcemi? Práce na takzvaném spotřebitelském kodexu, který by zpřehlednil a zjednodušil předpisy na ochranu spotřebitelů a současně zlepšil vymahatelnost spotřebitelského práva, byla rozhodnutím paní ministryně zastavena.

Podle České obchodní inspekce loni víc než polovina kontrolovaných autobazarů porušila zákon. Podobná čísla hlásí inspekce při kontrolách hraček nebo e-shopů. V oblasti potravin ještě ani nedozněl čerstvý případ s hovězím masem.

Souhlasím s tím, že kontroly nemají být samoúčelné, obtěžující, ale cílené na vážná, nikoliv formální pochybení. Čísla dozorových orgánů ale ukazují, že nad fungujícím trhem musí existovat dohled, jinak tu bude džungle, která poškozuje poctivé podnikatele i spotřebitele – jejich práva, zdraví a někdy i život.

Až se něco stane, bude pozdě a všichni se najednou začnou divit a dovolávat se státu. Vzpomeňme si pak na tuto na první pohled líbivou snahu ochromit kontrolní činnost.

Olga Sehnalová, europoslankyně za ČSSD

Zdroj: deník Právo, 21. 2. 2019

Kalendář akcí

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
ASR Search Engine