OP ČSSD Vsetín

Starostové a zastupitelé za ČSSD kritizují kraj za dopravu

krajsky urad15.01.2019 Tisková zpráva Klubu starostů a zastupitelů za ČSSD ve Zlínském kraji

Dopravní obslužnost v kraji řešili včera starostové a zastupitelé zvolení na kandidátkách ČSSD, vedení Jiřím Přecechtělem, starostou obce Bělov, spolu s poslankyní Alenou Gajdůškovou a předsedou krajského výboru ČSSD a krajským zastupitelem Lubošem Vaculínem při jednání Klubu starostů a zastupitelů za ČSSD.

Účastníci vyslovili nespokojenost s postupem Krajského úřadu Zlínského kraje vůči obcím v oblasti dopravy. Požadují větší koordinaci zejména autobusové dopravy. „Hromadná doprava je kromě zdravotnictví a školství zásadní veřejnou službou pro občany. Společně s našimi starosty a zastupiteli budeme usilovat o její dobré fungování a zajištění systému integrované dopravy v kraji, to je zavedení jednotné jízdenky a zajištění přestupů. Obce kraji za koordinaci dopravy platí 100,- Kč za občana, a to není málo,“ řekla po jednání Alena Gajdůšková.

Starostové za ČSSD kritizovali průběh jednání ze strany Krajského úřadu jak o železniční dopravě, tak zejména při zajištění autobusové dopravy. „Kraj s obcemi nejedná. Informace, které se k obcím dostaly, jsou neúplné, neprovázané. Spoje podle dostupných informací o připravovaných změnách nenavazují, jsou rušeny některé potřebné spoje, naopak se někde nesmyslně spoje navyšují. Vůbec nejsou řešeny dálkové spoje, které však řeší dopravu studentů do škol“, řekl na jednání Jiří Ott, místostarosta Bystřice pod Hostýnem. Podle dalších účastníků je problém i v jízdních řádech. Na připomínky k návrhům kraj nereflektuje. Přitom jsou to starostové, kteří znají potřeby svých občanů.

Kritika na adresu hejtmanství směřovala také k postupu kraje vůči okresním nemocnicím, který vnímají jako likvidační. Přitom nemocnice v okresních městech jsou pro obce zásadním garantem dostupnosti zdravotní péče pro jejich občany.

Kalendář akcí

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
ASR Search Engine