OP ČSSD Vsetín

Příběh plný slz: Desítky tisíc lidí mohou díky ČSSD dostávat od státu 19.200 korun měsíčně. Jste mezi nimi?

Roman Sklenák07.12.2018 ČSSD na pozadí aktuální politické situace připravila pozměňovací návrh zákona, u kterého jsou podepsáni poslanci socdem Alena Gajdůšková a Roman Sklenák.

Velmi významný návrh ovšem unikl širšímu hledáčku médií. ParlamentníListy.cz však byly o plánovaných krocích informovány, a to dokonce jedním z těch, jehož se návrh přímo týká.

Lidé s nejvyšším, tedy IV. stupněm poškození, kteří jsou doma a ne v nemocnici nebo v ústavu, by podle tohoto návrhu měli dostávat o 6 tisíc korun měsíčně více. V reálných číslech by to znamenalo navýšení ze současných 13.200 na 19.200 korun měsíčně. V té souvislosti dodejme, že první Babišova vláda se senátním návrhem v květnu nesouhlasila, ale ČSSD na této změně doposud trvá.

Více než 25 tisíc lidí ve IV. stupni tělesného poškození si tudíž bude moci dovolit více využívat potřebné terénní služby. Asistentky nebo pečovatelky se o ně budou moci starat denně o hodinu a půl déle.

Protože hranice mezi III. a IV. stupněm – mezi těžkou a úplnou závislostí – je velmi tenká, navrhli poslanci Alena Gajdůšková a Roman Sklenák (oba ČSSD) pozměňovací návrh, aby se zvýšil i příspěvek pro lidi se III. stupněm postižení na 13.900 korun měsíčně. To by se týkalo dalších 60 tisíc lidí.

„Významně to pomůže lidem, kteří se rozhodnou starat o své blízké doma, protože bude více peněz na potřebné služby. Představte si, že se staráte o nemohoucí maminku a budete si moci dovolit, aby vám vypomohla ošetřovatelka. Budete mít víc času na odpočinek, na ostatní členy rodiny, nebudete muset odejít z práce,“ uvedl naší redakci odborník na danou problematiku, který nás s plánovaným návrhem sociální demokracie seznámil.

Vzhledem k tomu, že pečuje o podobně postiženého rodinného příslušníka, nechtěl zveřejňovat své jméno.

V současnosti necelá třetina lidí pečujících doma o své postižené blízké na to musí využít své úspory, což v mnoha případech velmi komplikuje celkovou rodinnou situaci. Tito lidé nemají peníze na služby a ten, kdo zůstane doma a pečuje například o rodiče, tak roste jeho závislost na příjmu partnera. Více než polovina má problém s nečekaným výdajem pod deset tisíc korun měsíčně.

Jak navíc upozornil muž, se kterým měla naše redakce možnost hovořit, „pro většinu z takovýchto lidí, jako jsem já, je problém vyjít s měsíčním příjmem, pokud se rozhodnou naplno starat o nemohoucího příbuzného. V tomto směru děkuji ČSSD, protože na mém konkrétním případu by to pomohlo hrozně moc," uzavřel téměř se slzami v očích náš zdroj.
Zdroj: Parlamentní listy.cz

Kalendář akcí

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
ASR Search Engine